Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: stroyanovden Категория: Хоби
Прочетен: 255886 Постинги: 136 Коментари: 31
Постинги в блога от Май, 2014 г.

" Как да достигнем до природата на нашия ум?
Чрез практика.
Нека решим да променим гледната точка. Учили са ни да  живеем живота си, като преследваме своите мисли и планове. Дори когато говорим за „ум” нашите учени изследват  това, което си въобразяват, че е умът, т.е. разглеждат само неговите проявления. Никой не разглежда основата, върху която възникват тези проявления, това има трагични последствия.


 

Как бихме могли да променим това? Като се вглеждаме навътре в нашия ум. Вглеждането е леко завъртане на ориентацията, да започнем да търсим истината не навън, а вътре. Всички учения и практики в будизма са насочени към една, единствена цел, да се вгледат в природата на ума и така да ни освободят от страха от смъртта, и да ни помогнат да осъзнаем истината на живота. Духовната истина не е нещо сложно и езотерично - в същност тя е един дълбок здрав разум. Понеже надценяваме ролята на интелекта, сме склонни да вярваме ,че за да постигнем просветление, е нужна необикновена интелигентност. Истината е, че много от умните разсъждения  могат да прикрият същността. Според една тибетска поговорка :

„Ако си прекалено умен, може и да не разбереш за какво става дума”,друга”хората до такава степен могат да бъдат обладани от собствените си теории ,че да не разберат най-главното”.

В непознаването на в собствената ни природа се коренят всички мъки. Коренът на това непознаване е обичайната склонност на ума ни  да се занимава с маловажни неща.

Практикуването на медитация е един от начините да опознаем природата на своя ум. Медитация = Умението да останем в промеждутъкът между две мисли възможно най-дълго.

Медитация, това е състояние освободено от всякакви грижи и тревоги. Все повече се признава за практика, която едновременно достига отвъд религиозните норми и е същност на всички религии. Най-често похабяваме своя живот, като отклоняваме вниманието от собствената ни същност, чрез безкрайна деятелност. Медитацията е начинът да открием себе си, да открием и усетим цялото си същество, да преодолеем закоравелите стереотипи. Целта на медитацията е да ни въведе в това, което сме всъщност, в нашето не променящо се чисто осъзнаване, което е основата както на живота така и на смъртта.

Когато хората започват да медитират, те често, казват, че мислите им се изплъзват от контрол, че дори са станали още по - необуздани. Аз ги успокоявам, че това е добър знак. Просто вие сте станали по-спокойни и вече усещате колко шумни са били мислите ви винаги.

В древните инструкции по медитация се казва, че в началото мислите ще идват една върху друга, непрекъснато, като отвесен планински водопад. Постепенно, с усъвършенстването ,започват да приличат на поток в дълбока тясна клисура, после на широка бавно течаща към морето река, а накрая стават като огромния, спокоен океан, чиято повърхност само от време на време обезпокояват малки в сравнение с огромната му площ вълни.

Вълните и Океанът

Понякога хората мислят, че когато медитират не трябва да има никакви мисли и чувства. Ако такива се появят те се дразнят и ядосват, струва им се ,че са се провалили .Има една тибетска поговорка:

"Прекалено е да искаш месо без кост и чай без листа.”.


Щом има ум, неизбежно има и мисли и чувства. Както океанът има вълни ,а слънцето лъчи, така и умът излъчва своите мисли и чувства.
Вълните са самата природа на океана. Вълните ще се надигат, но къде отиват? Назад в океана. А от къде идват? От океана. По същият начин мислите и чувствата са излъчване и проява на самата природа на ума. Те възникват в ума, а къде изчезват? Отново в ума. Каквото и да възникне в него, не го смятайте за проблем. Ако не реагирате импулсивно, ако проявите търпение, то отново ще се уталожи в същинската си природа."


Из "Тибетска книга за живота и смъртта"

Категория: Други
Прочетен: 1269 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 24.10.2020 17:29

"Човек изживява отсъствието на другия, като  смърт, като край, като загуба, само, ако не е в състояние да съхрани в себе си, тези които е загубил.
Ако се въоръжим със смелост, тогава смъртта е голяма комедиантка, болестта ( процес с начало и край) също.
Възможно е да ми вземат някои неща, които съм съхранил от другия. НЕ могат обаче да ми го отнемат, защото понякакъв начин той остава в мен."

                                              Хорхе Букай "Пътят на сълзите"



"Смъртта е голяма комедиантка.
Смъртта лъже когато известява,че ще ни отнеме живота,
 сякаш е възможно да спреш неудържимата пролет.
Смъртта може да ни отнеме само времето,
възможността да се усмихваме,
да изядем една ябълка,
да произнесем слово,
да вървим по земята, която обичаме,
да разпалваме всекидневно любовта,
да подадем ръка,
да свирим на китара, да вдъхнем надежда.
Тя само променя пространството ни, местата където да положим тялото си, да танцуваме под луната или да преплуваме река,
да отдъхнем на някое легло, да стигнем до друга пътека,
да седнем на някой клон,
да пеем надвесени над прозорците.
Смъртта може да направи всичко това.
Но да отнеме живота?.... Да отнеме живота не може
,
само се преструва,че може.... защото животът е факла, която се предава от ръка на ръка, от  човек ,на човек, от семе на семе,
щафета устремена само напред,
едно непрестанно пътуване към бъдещето, като светлина, която прогонва безвъзвратно мрака"

                                                 Хамлет Лима Кинтана




Категория: Поезия
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 06.03.2021 12:37
Теста по-долу , има за цел да разкрие дали сте личност с по-силна дясна или с по-силна лява половина на мозъка, както и да установи, силните и слаби страни, на преобладаващото мозъчно полукълбо.

1, Кое по-лесно си спомняте :имена или лица на хора?
А) имена Б) и двете еднакво В) лица

2. Кой от изразите описва отношението към провали?
А) продължавам да опитвам отново и отново Б) могат да ме съсипят душевно В) отказвам се и опитвам нещо ново

3. Често ли следвате предчувствията си А) рядко Б) понякога В) винаги когато мога

4. Ако решите да се заловите с ново творческо хоби( рисуване грънчарство) как най-вероятно ще постъпите?
А) нищо повече от това само, да си мисля за него Б) ще опитам няколко пъти, после ще го сменя с друго В) ще се опитам и вероятно ще го развия като още едно от многобройните си хобита

5. Бихте ли се определили като организирана личност?
А) до голяма степен Б) в разумна степен В) съвсем не

6. Кой от училищните предмети бе от най-приятните ви?
А) математика Б) география В) изкуство

7. Кое твърдение най-много ви приляга
А) щастлив съм при обвързаност с правила и разпоредби Б) понякога правила и разпоредби ме дразнят В) обичам да създавам свои правила
    8. Колко често обичате да размествате мебелите в къщи?
А) по-малко от веднъж на 5 години Б) два или три пъти на 5 години В) повече от три пъти на 5 години 9. Когато гледате новини по телевизията коя тема най-много привлича вниманието ви?
А) политика Б) спорт В) глобализация и околна среда

10. Когато сте на дискусия или на лекция, кое се отнася до вас?
А) способен съм на фокусирано внимание върху лектора Б) способен съм на концентрация само ако темата ми е интересна В) често се разсейвам и мисля за други неща
11. Коя от следните думи най-добре ви характеризира?
А) ученолюбив Б) изчерпателен В) интуитивен
12. Кой от следните образи е най-обобщителен за вас
А) амбициозен човек Б) човек със здрав разум В) човек с жилаво въображение
13. Бихте ли се определили като специалист?
А) да Б) в някои отношения В) не
14. Какво е мнението ви за модерното изкуство?
А) не се интересувам много Б) приемам го, без да ми допада В) намирам го за интересно
15. Кое виждате като главно предимство на пенсионирането ви?
А) ще имам повече време за семейство и приятели Б) ще се освободя от дисциплинарната свобода В) ще имам много време да се заема с много дейности
   16. Коя от следните думи най-точно се отнася до вас?
А) земен Б)типичен В) сложен

17. Колко често оставате насаме с мислите си?
А) много рядко Б) понякога В) често

18. Когато влезете в зала с билет без запазено място и има свободни места навсякъде, обикновено от коя страна предпочитате да седнете?
А) дясната Б) нямам предпочитание В) лявата

19. Коя от следните думи се отнася най-точно до вас?
А) стресиран Б) зает В) замислен

20. Способен ли сте, без да гледате часовника си, да определите приблизително колко време е изминало?
А) да, обикновено имам доста добра представа Б) понякога В) идея си нямам колко време е изтекло, тъй като изобщо нямам навик да го следя
  21. Кое от тези положения би ви разстроило най-много?
А) да не съм най-добър в професията си Б) да не получа признание за постиженията и усиления си труд В) да не ми стигне времето за всички неща, които искам да направя
  22. Какво мислите за твърдението: „Опитът е най-великия учител”
А) не съм съгласен Б) съгласен съм В) напълно го одобрявам
  23. Какъв вид работен ден предпочитате?
А) рутинна работа Б) работа, даваща ми възможност да науча нещо ново В) напълно непредсказуем работен ден, изпълнен с много нови преживявания
  24. Смятате ли се за човек с добър правопис
А) да Б) средно В) не
  25. Коя от следните задачи би ви допаднала най-много?
А) да напиша писмо или доклад Б) да извърша нещо, свързано с ръчния труд, боядисване или декориране В) да извърша нещо, свързано с повече умения, например човъркане по двигателя на колата си.    
Резултати: Дайте си 0 точки за всяко „а”,
1 точка за всяко „б ” и
2 точки за всяко „в”  
 

35-50 точки
Личност с развито дясно полукълбо. То контролира пространствените ни способности, артистични представи, творческо мислене. Дясната е интуитивната страна на мозъка, която възприема и си представя нещата цялостно. С други думи предпочитате да видите картината, като цяло, отколкото съставните и елементи. Това е полукълбото, което от отделни части възстановява един цялостен модел, като същевременно стимулира раждането на нови идеи и теории. Като личност със силно развита, дясно половина, вероятно цените изкуството, музиката и се интересувате от изучаването на ритуали и мистицизъм. Склонни сте да учите на подсъзнателно ниво и по творчески начин, което води до емоционално реагиране в различни ситуации , точно обратното на подробния логичен анализ. Вероятно в много от случаи стигате до верния отговор на даден въпрос или проблем, без да сте сигурни как е станало това. Тук роля играе интуицията , толкова важна за личност със силно развита дясна половина на мозъка. Много вероятно е да откриете у вас склонност към преминаване от една задача в друга, преди да сте приключили с предишната. Това понякога може да е недостатък .Затова ,ще си помогнете, ако започнете да си правите списъци и схеми, за да се научите на дисциплина и по-ефективно изпълнение на задачите, без да прелитате от една в друга.

16-34 точки
Броят точки показва точен баланс между дясно и ляво полукълба, без да има превес, на което и да е от двете. Това е изключително предимство, но не е основание за самодоволство. Проблемът на такъв баланс, е, че може би сте склонни към конфликти, повече отколкото човек с ясно изразено преобладаване на едното полукълбо..От време на време, този конфликт ще е между това, което чувствате и това, което мислите, може да се отрази на начина, по който решавате проблемите и тълкувате информацията. Понякога подробност ,които изглеждат важни за дясното полукълбо, ще бъдат пренебрегнати от лявото и обратно, а това може да е пречка за ефикасен учебен процес или изпълнение на задача докрай. Предимството на такъв балансиран мозък е, че при решаване на проблем, вие можете едновременно да възприемате картината ,като цяло, както и съществените и подробности. По всяка вероятност притежавате доста езикови умения, за да приведете интуицията си във форма, която да е разбираема за другите, като в същото време запазвате способността си да предлагате идеи от пространствено естество. Предимството на хора с балансиран мозък, е шанса за успех в много области благодарение на голямата гъвкавост на ума ,който притежават.  

Под 16
Личност с преобладаваща силна лява половина. Личност с развито ляво полукълбо е склонна да обработва информацията праволинейно, с други думи, от частното към общото, за разлика от този с по-развито дясно, които първо иска да види нещата в тяхната цялост. Човекът с развита лява половина, обработва информацията последователно, вероятно е добър плановик или счетоводител. Правописът е една от силните му страни, тъй като изисква последователност. За личност с развита лява половина, може да е от полза използването на определени десномозъчни стратегии, като например развитие на умение за творческо мислене и интуиция. За такива хора е важно да знаят точно, какво ще правят и защо го правят.
                                                                                   из" Учебно помагало по психология"
Категория: Други
Прочетен: 2257 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 24.10.2020 17:39
image

 "Ние чертаем схемата на света който обитаваме. Тази карта/схема е единствено наша,това е представата, която сме изградили за реалността.

  В много случай, тя е деформирана от предрасъдъците ни. Макар да не съответсва напълно на фактите, ние живеем имено в Тази карта. Не живеем в реалността, живеем в представата, която имаме за нея.

  От това как  съм начертал картата на живота си, какво място заема всяко нещо в схемата ми, какви убеждения опредлят пътя ми, зависи как ще се справя с всеки процес, включително и този свързан с болката и загубата."

Животът си заслужава болката!?
                                                                       Х.Букай
                                                                       "Пътят на сълзите"

Категория: Лични дневници
Прочетен: 896 Коментари: 1 Гласове: 1

Можем да постигнем много,

март, април донесоха ни пролетта,

а през Май  в красиви багри в свойта същност се явява тя.

Сега  е времето да доизчистим  от плевели души, тела и

да посеем  с нови благодатни МИСЛИ  семената на новите дела.

Без страх да срещаме несгоди, трудности, не леки дни,

Сега е времето да се потрудим за  да реализираме мечти.image

Категория: Поезия
Прочетен: 1018 Коментари: 1 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: stroyanovden
Категория: Хоби
Прочетен: 255886
Постинги: 136
Коментари: 31
Гласове: 229
Календар
«  Май, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031