Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: stroyanovden Категория: Хоби
Прочетен: 257818 Постинги: 136 Коментари: 31
Постинги в блога от 06.02.2014 г.

imageУм, Природата на Ума

 Проверете умението си за концентрация и контрол над ума

 „Много често забравяме, че всичко е в движение и непрестанно се променя. Колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по близо достигаме до истината за живота и смъртта.

Най-революционната идея на будизма е, че животът и смъртта са в ума и никъде другаде. Умът се смята за универсална основа на всички преживявания създател на щастие, създател на страдание, създател на това, което наричаме живот и това,  което наричаме смърт.

imageУмът има много аспекти, но два от тях изпъкват особено силно. Първият е обикновеният ум, наречен "сем"(тибетски). Сем е колебаещият се, дуалистичен  ум, който може да функционира само по отношение на проектирана, но погрешно възприета външна отправна точка. Той погрешно желае, манипулира, избухва в гняв. Обикновеният ум е непрекъснато променяща се неизбежна плячка за външни влияния, навици, условности.Притежава една фалшива стабилност - удобна самозащитна инерция, наподобяваща камък, спокойствие от вкоренени навици.

 

Съществува обаче и същинска природа на ума, неговата най - съкровена същност, не подвластна на смъртта и промените. Понастоящем тя е скрита в собствения ни ум ,обвита и обгърната от потока на нашите мисли. Не усвоили способността да се свързваме с нея (не пробуди ли се, не просветлени ), можем да я зърнем за кратко при определени обстоятелства , в момент на вдъхновение.

 

Как да достигнем до природата на нашия ум? Чрез практика(медитация, дълбоко дишане). Нека решим да променим гледната точка. Учили са ни да  живеем живота си , като преследваме своите мисли и планове. Дори когато говорим за „ум” нашите учени изследват  това, което си imageвъобразяват, че е умът, т.е. разглеждат само неговите проявления. Никой не разглежда основата, върху която възникват тези проявления, това има трагични последствия.

 

Как бихме могли да променим това? Като се вглеждаме навътре в нашия ум. Вглеждането е леко завъртане на ориентацията, да започнем да търсим истината не навън, а вътре. Всички учения и практики в будизма са насочени към една, единствена цел, да се вгледат в природата на ума и така да ни освободят от страха от смъртта, и да ни помогнат да осъзнаем истината на живота. Духовната истина не е нещо сложно и езотерично - в същност тя е един дълбок здрав разум. Понеже надценяваме ролята на интелекта, сме склонни да вярваме, че за да постигнем просветление, е нужна необикновена интелигентност. Истината е, че много от „умните“ разсъждения  могат да прикрият същността. Според една тибетска поговорка :

„Ако си прекалено умен, може и да не разбереш за какво става дума”,друга”хората до такава степен могат да бъдат обладани от собствените си теории ,че да не разберат най-главното”.

В непознаването на в собствената ни природа се коренят всички мъки. Коренът на това непознаване е обичайната склонност на ума ни  да се занимава с маловажни неща.

Практикуването на медитация е един от начините да опознаем природата на своя ум.

Медитация, това е състояние освободено от всякакви грижи и тревоги. Все повече се признава за практика , която едновременно достига отвъд религиозните норми и е същност на всички религии. Най-често похабяваме своя живот, като отклоняваме вниманието от собствената ни същност, чрез безкрайна деятелност. Медитацията е начинът да открием себе си, да открием и усетим цялото си същество, да преодолеем закоравелите стереотипи. Целта на медитацията е да ни въведе в това, което сме всъщност, в нашето не променящо се чисто осъзнаване, което е основата както на живота така и на смъртта.

ТКЗЖС

Истината е една, такава, каквато е...

Проверете умението си за концентрация и контрол над ума

Упражнение: седнете удобно, изберете нещо (дума, мисъл, случка) върху,което да се концентрирате. Затворете очи, опитайте да мислите единствено върху нещото което сте избрали за пет минути …. Още на втората минута, вероятно в главата ви нахлуват и хиляди други мисли.

Това упражнение е точен пример за
умението на ума ни да се занимава с маловажни неща, непознаване природата на ума, неумението ни да достигаме до по-дълбокия смисъл на нещата.

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 1406 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 11.07.2020 21:52
Търсене

За този блог
Автор: stroyanovden
Категория: Хоби
Прочетен: 257818
Постинги: 136
Коментари: 31
Гласове: 229
Календар
«  Февруари, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728