Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2015 19:11 - Каво е противодействието на гнева ?
Автор: stroyanovden Категория: Други   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2015 10:33


Точно днес не се гневи !

  Какво е противодействието на гнева ?

image

Търпимост, Смиреност, Самоконтрол


image
Много хора разбират търпимостта,като неприятно стискане на зъби, но в действителност истински търпеливото съзнание е способно да приеме затрудненията, като в същото време остане спокойно и щастливо. Това невинаги е лесно, особено, когато намираме оправдание за преценките си в "погрешното " поведение на другите. Колкото и справедлива да ни изглежда позицията ни, истината е,че гневът и раздразнението са неприятни състояния. Ако някой ни е наранил, защо ние самите да се нараняваме допълнително с гняв ? Имаме избор!
Гневът може само да задълбочи конфликта.Търпимостта и разбирането,използвани в правилния момент, могат да спомогнат за активното преодоляване на конфронтацията и да съдействат за постигането на компромис.
Търпимостта не означава потискане на гнева. Последното може да доведе до негодувание, горчивина, и свързаните с тях физически заболявания в бъдеще. Търпимостта и прошката са средния път между крайностите на потискането и разпалването на гнева. Практиката на търпимостта е дълбоко преобразяващ процес. Създаващ спокойно и стабилно съзнание, позволяващ да се освободим от негативизма, който възниква в ума ни, без да затъваме в свързани с него мисли и емоции. Търпимостта също така ни дава вътрешно пространство и яснота да преценяваме реакциите си преди предизвикателни ситуации.
Култивирането на търпимост означава да приемаме и преобразуваме ежедневните раздразнения и трудности в стъпки към удовлетвореност и вътрешно доволство. Когато вървим по този път можем да помагаме и на другите. По принцип се опиваме да избягваме раздразнение, но когато провокацията се появи, деликатно, с повече решителност можем да се научим да се отпускаме, и приемаме шанса да упражняваме развиването на спокойно съзнание в ситуации на "изпитание".
  Гневът е най-пагубната сила позната на човечеството.Трябва да не допускаме, тя да ни води.Когато сме под влиянието му губим контрол над мислите и действията си. Гневът причинява неприятности, а гордостта (Егото) не ни позволява да се измъкнем. Затова  трябва всеки ден да работим върху самоконтрола, спокойствието и удовлетвореността си.
  image Дейвид Венсел



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stroyanovden
Категория: Хоби
Прочетен: 257690
Постинги: 136
Коментари: 31
Гласове: 229
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930